top of page

Bakom kulisserna hos Poops!: Utveckling och tillverkning av tygblöjor

Uppdaterat: 14 apr.

Poops! är ett svenskt varumärke som vill skapa en lekfull och hållbar värld. Det genomsyrar hela vår designfilosofi, såväl konstruktion av blöjor och inlägg, som de prints vi ger produkterna. Tygblöjor ska vara lönsamt för både plånboken som miljön, och framför allt bra för barnet. Undrar du vad som egentligen sker när en tygblöja skapas? Vi, Lina och Fredrik, har satt samman en liten berättelse om hur Poops! tygblöjor utvecklas och tillverkas.

Utveckling av tygblöjor

På Poops! har vi olika utvecklingsprocesser för olika typer av produkter, och i den här texten fokuserar vi främst på tygblöjor. För oss finns några viktiga ledord när vi arbetar med att utveckla nya modeller av tygblöjor, och det är enkelhet, hållbarhet och rörelseglädje. Dessa ledord kan innefatta många saker, då vi vänder och vrider på dem ur flera perspektiv. Exempelvis är du som förälder och ditt barn centrala personer för oss, och vi arbetar därför tillsammans med föräldrar för att få höra hur ni upplever våra produkter, och vad vi kan göra bättre. Vi studerar också hur produkterna påverkar barnets rörelse, och hur vi kan utforma passformen för att möjliggöra rörelse och samtidigt säkerställa blöjans huvudsakliga funktion (för den har ju trots allt en viktig huvuduppgift). Lina, som har en bakgrund som forskare i rörelselära, vet att det inte bara är viktigt att vi rör oss, utan också hur vi rör oss.


När vi har ett koncept för utformningen av blöjan, så ritar vi upp den och syr upp prototyper (se bild nedan). Därefter är det enkelt att göra de små justeringar som kan behövas för att nå perfektion. Denna utvecklingsprocess sker hela tiden, och under 2023 lanserade vi tre nya modeller Poops! tygblöjor (se bild nedan). De stora innovationerna däremot, de där vi lanserar en helt ny design eller ett nytt material, tar längre tid att genomföra, eftersom de ofta innehåller mer komplexa lösningar som behöver fungera hela vägen från idé till koncept, prototyp och tillverkningsprocess. Följ med oss, så kommer du vara först!Lina sitter framför datorn och ritar ett nytt mönster.
Lina arbetar med ett av våra prints.


Tre modeller från Poops! senaste kollektion, Pocket Slim med insida av Tencel, Cover Slim och Pocket Slim med insida av AWJ. Samtliga blöjor kommer med inlägg av Tencel.

Hållbarhet är viktigt för oss, och det är också här kvalitetsaspekterna blir extra viktiga. En blöja ska hålla länge för kunna anses hållbar, det är nummer ett (reuse). Det innebär också att den behöver vara enkel att underhålla, om något skulle slitas (exempelvis resårbyte). Vi har gjort flera designval av just denna anledning, vilket är något du som användare kanske inte tänker på vid första anblicken. Ett exempel på detta är att vår resår är sydd i båda ändar, men inte hela vägen. Det gör ett resårbyte enkelt att genomföra även för dig som inte syr särskilt ofta. Vi har också inkluderat extra förstärkning i tabbarna, för att knapparna ska sitta kvar hela produktens livslängd. Hållbarhet handlar också om materialval (hålla länge + vara hållbart tillverkat). Exempel på materialval som kan göras utifrån hållbarhetsperspektiv är att välja ekologiskt odlad bomull, eller Tencel, som vi valt istället för annan typ av viskos i flera av våra produkter. För att läsa mer om just materialval, har vi dedikerat ett eget blogginlägg till det området. Vi ser också till att välja textilmaterial som har certifiering för OEKO TEX standard 100, vilket innebär att materialet har testats för att säkerställa att de inte innehåller skadliga ämnen och uppfyller de regelverk och krav som finns för babyprodukter (www.oeko-tex.com). Hållbarhet innefattar också andra aspekter, som exempelvis sociala funktioner. Exempelvis är användarglädje och en härlig känsla vid blöjbytet viktiga delar i det sociala hållbarhetsperspektivet, eftersom det bidrar till att du som förälder vill använda våra tygblöjor om och om igen! Att ditt barn kan leka och röra sig fritt är också viktigt för deras utveckling och leklust. Därför är det också viktigt för oss på Poops! Andra sociala hållbarhetsfaktorer är kopplade till etiska frågor och social arbetsmiljö, både på Poops! och hos de leverantörer som vi använder. Dessa frågor är extremt viktiga för oss, om än svåra frågor att ha full kontroll på, och något vi arbetar mycket aktivt med bakom kulisserna.


Vilka hållbarhetsaspekter är viktigast för dig? Kommentera gärna nedan!


Vår partner i tillverkningen

För att tillverka tygblöjor och andra babyprodukter med hög kvalitet krävs erfarenhet och kompetens. På Poops! har vi valt att ha tillverkning av våra produkter i Kina, och har varit mycket noggranna vid valet av samarbetspartner. Det är viktigt för oss att de företag vi samarbetar med har goda arbetsförhållanden och en professionell miljö. Vi är mycket glada över det företag vi nu arbetat tillsammans med i flera år. Det är ett litet, familjeägt företag i centrala Kina, som specialiserat sig på just tygblöjor. Företaget har cirka 35 anställda, de är över 18 år och har goda arbetsförhållanden. Vi har nästan daglig kontakt med ägaren och vi arbetar tillsammans med nya lösningar för att skapa produkter med högsta möjliga kvalitet och funktion. Nedan kan du se en liten video från vår tillverkningsprocess. 


En liten inblick i vår tillverkningsprocess. Det är ju lite långt att åka på studiebesök till Kina :)


Poops! har en dröm om att kunna ha tillverkning på egen hand här i Sverige, och på så sätt arbeta ännu mer med utveckling och hållbarhetsfrågor i hela processen. Vi hoppas att vi tillsammans med er ska kunna nå dit. Ett steg på den vägen är att vi hjälps åt att normalisera tygblöjor som en självklar del av föräldraskapet. Genom att dela inlägg på sociala medier, visa dina vänner och berätta om dina erfarenheter av tygblöjor kan du vara med och påverka. Alla behöver inte byta ut alla blöjorna, men en kittlande tanke är att kanske alla kan byta ut någon per vecka?! Bara i Sverige skulle det spara cirka 15 miljoner blöjor per år!


Utmaningar på vägen

Den perfekta tygblöjan är ännu inte framtagen, för då hade majoriteten av alla föräldrar valt tygblöjor framför engångsblöjor. Frågan är då vilka utmaningar som kvarstår, och inte minst, hur vi ska övervinna dem?!


Moderna tygblöjor, som Poops!, är högteknologiska produkter och har utvecklats enormt sedan de tygblöjor som de flesta i den äldre generationen ser framför sig. Genom att det utvecklats nya textilmaterial har både det vätsketätande skiktet, såväl som de absorberande delarna, revolutionerat funktionaliteten. På Poops! gjorde vi noggranna undersökningar och analyser för att komma fram till vilka material vi skulle välja till våra nya produkter. Vi gjorde bland annat vätsketester för att undersöka uppsugningsförmåga per volymenhet. Målet var en nätt blöja, som möjliggör rörelsefrihet, med god uppsugningsförmåga. Både testerna och våra hållbarhetsanalyser visade att Tencel (lyocell) skulle vara det absolut bästa valet, då materialet visade utmärkta egenskaper för att verka som uppsugande material, behagligt material närmast huden, och har en hållbar tillverkningsprocess. Läs mer om material i vårt tidigare inlägg.


Även om vi kommit en bra bit på väg, så finns det självklart förbättringar kvar att göra i relation både till hantering och användning av produkterna, samt tillverkning och återvinning. Exempelvis är vi ständigt på jakt efter nya material som kan möta våra höga standarder med avseende på förnyelsebara råvaror, hållbarhet i tillverkningsprocessen och återvinningsbarhet. Varje nytt material behöver dock testas i stor omfattning och under en längre period för att säkerställa att de lever upp till kvalitetskraven. Därför tar det tid att ta fram nya lösningar. Vi har just nu ett nytt spännande prototypmaterial hemma som vi testar på alla möjliga sätt. Vi kommer att avslöja mer om detta under året!


Vi vet också att det är av yttersta vikt att det är enkelt att hantera tygblöjor. Med detta i åtanke var fokus för vår första kollektion att blöjorna skulle vara enkla att använda. Vi ville exempelvis undvika helt lösa inlägg som lätt kan knöla sig, långa torktider, och material som är svåra att få rena. Av den anledningen valde vi att dels göra två pocketmodeller, och en skalblöja med snap-in-funktion (SIO). Skalblöjan har den fina fördelen att den kan användas flera gånger utan att tvättas emellan, det är alltså enbart inlägget som tvättas. Alla våra inlägg är tunna, och viks istället dubbla eller används i par. Detta för att möjliggöra flexibilitet och minska torktiden. De är dessutom ultramjuka och härliga för barnet. Dela gärna vilka aspekter du tycker är de absolut viktigaste för att underlätta användningen.


Hur kommer vi på idéer?

Slutligen vill vi avslöja ett av våra tricks för att komma på nya idéer! Vi lyssnar. Det är av er föräldrar som vi får reda på vad som behövs, vad ni tycker är jobbigt, tråkigt och så vidare, och så vänder vi på det och försöker göra det enkelt och roligt för er. Så tveka inte på att bombardera oss med saker som tar glädje från ditt föräldraskap. Kanske är det just det vår nästa innovation kommer att lösa!


Ställ gärna frågor till oss i kommentarerna, och kom ihåg att följa oss på instagram - @poops_se!

27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page