top of page
Poops Pocket Slim Polka Lots Child.png

Material i tygblöjor och inlägg

Det finns en mängd olika material att välja bland när det kommer till tygblöjor, och det kan kännas överväldigande att sätta sig in i detta till en början. Nedan förklarar vi lite övergripande om några material som finns i våra produkter, och varför de passar till just detta ändamål. 

Ytterst på en tygblöja behöver det vara ett vattenavvisande skal. De vanligaste materialen för detta är det som kallas PUL-skal och ullskal. Ett PUL-skal är ett polyestertyg som är belagt med ett mycket tunt skikt av polyuretan. Den lamineringsmetod vi använder på Poops! sker med värme och kallas därför TPU (Termo-PU). PU-skiktet har också som små mikroskopiska hål, vilket gör att materialet andas. Av denna anledning är skalet inte helt vätsketätt, men släpper inte igenom fukt så länge inläggen har kapacitet att absorbera vätskan.

Ullskalet har också en vattenavvisande förmåga, eftersom det är en naturlig egenskap hos får. I dess naturliga miljö utsöndrar fåret ullfett (lanolin), som gör att ullen blir vattenavvisande. Därför behöver ullmaterialet behandlas med lanolin för att återfå dessa egenskaper efter tvätt. Ull kan vara ett bra val för den som vill använda mer naturmaterial mot bebisens hud. Vissa bebisar är känsliga mot syntetiska material och andra bebisar kan reagera mot naturmaterial som ull. Prova dig fram! 

Innanför skalet på tygblöjan behövs absorberande skikt med god uppsugningsförmåga. Det finns många olika material att välja mellan i inlägg, och det går också att kombinera. 

Poops! har inlägg i Tencel och bambu blandat med ekologisk bomull. Detta är två olika materialgrupper, som skiljer sig något åt. Vi förklarar nedan. 

Tencel är ett samlingsnamn (varumärke) för cellulosabaserade textilier av tillverkaren Lenzing. Själva materialet heter lyocell. Egenskaperna hos lyocell beror på många faktorer, så som hur garnet är spunnet och hur själva väven ser ut. Dock finns några grundegenskaper som gör denna typ av lyocell särskilt väl lämpat för inlägg och även för att ha närmast huden på barnet. Den främsta är dess goda absorptionsförmåga ,vilken beror på att fibrerna tillåter vätska att ansamlas inuti så att fibrerna kan svälla [1]. Tencel har också visat sig sprida ut vätska (och således absorbera större mängd) på ett cirka 20% större område än bomull och bambu, dock tar det något längre tid för vätskan att absorberas [2]. Bomull till exempel, är känt för att absorbera vätska mycket snabbt. Detta gör att en kombination av Tencel och bomull eller bambu lämpar sig mycket väl för inlägg i tygblöjor.

Tencel är också ett material som precis som bambu har påvisats motverka bakteriebildning bättre än material som exempelvis bomull och syntetiska material [3]. Tencel har dessutom slitstarka fibrer [3]. 

Poops! inlägg i bambu och ekologisk bomull använder enbart ekologiskt odlad bomull som är märkt med Organic Content Standard (OCS). Här finns mer information om OCS
: https://textileexchange.org/organic-content-standard/. Den ekologiska bomullen har därefter blandats upp med bambuviskos för att få en slutprodukt med utmärkta egenskaper för inlägg, och som har en skonsam och behaglig yta mot barnets hud. Sammansättningen i Poops! bambu-bomullsinlägg är  70% bambuviskos och 30% ekologisk bomull för bästa absorbtionsförmåga.

För de flesta barn fungerar det fint att använda naturmaterial som Tencel eller bambu/bomull direkt mot huden, men vissa barn upplever obehag av att det blir fuktigt (bambu och bomull upplevs mer fuktigt än Tencel). Då kan det vara bra att ha ett torrskikt emellan, till exempel genom att använda en pocketblöja eller ett löst torrskikt i 'Athletic Wicking Jersey' (AWJ). AWJ kallas ibland för Coolmax, då Coolmax är ett av de varumärken som används för detta material.  



Referenser till materialfakta
 

[1 ] Crawshaw, J., Vickers, M. E., Briggs, N. P., Heenan, R. K., & Cameron, R. E. (2000). The hydration of TENCEL® cellulose fibres studied using contrast variation in small angle neutron scattering. Polymer, 41(5), 1873-1881.

[2] Suganthi, S., Pachiayappan, K. M., Priyalatha, S., & Prakash, C. (2023). A Comparative Study on Moisture Management Properties of Natural and Manmade Cellulosic Fabrics Produced from Plain and Its Derivative Knitted Structures. Journal of Natural Fibers, 20(1), 2131685.

[3] Badr, A. A. (2018). Anti-microbial and durability characteristics of socks made of cotton and regenerated cellulosic fibers. Alexandria engineering journal, 57(4), 3367-3373.

bottom of page