top of page
Barn i rosa randig tygblöja hoppar 2.heic

Hur ska tygblöjor tvättas?

Att återanvända blöjor innebär att de tvättas efter användning. Poops! blöjor i PUL-material och inlägg kan tvättas i 60 grader Celsius och du kan tvätta dem tillsammans med övrig tvätt. PUL-skalen bör ej torktumlas. 

Hur ofta behöver jag tvätta tygblöjorna?
Det beror på vilken modell du använder. En pocket som har en insida av textil slängs i tvätten varje gång du byter. De kan förvaras antingen i en PUL-påse upp till ca 3 dagar, i en öppen låda/kasse som tillåter luft att passera eller sköljas av och hängtorkas emellan. Det senare rekommenderas om du tvättar mer sällan än var tredje dag. Använd gärna ett tvättmedel utan parfym och blekmedel, då detta kan påverka funktionen på skalet.

Hur tvättar jag ullskal?
Ullskal som är behandlade med lanolin ullkur behöver inte tvättas så ofta. Cirka varannan vecka vid användning varje dag, om de enbart fått kiss på sig. Våra ullskal tvättas som fintvätt och kan emellanåt rengöras genom att lägga dem i en kastrull och värma upp vattnet till nästan kokande (obs! rör ej om), och låt sedan svalna. Det är också på det sättet man gör en ullkur - genom att blanda i lanolin och tvål i det varma vattnet och sedan späda ut det till ljummet och låta stå ett par timmar.

Här kommer några punkter som kan vara bra att känna till:

  • Tvätta inläggen minst 3 gånger före användning för att aktivera uppsugningsfömågan.

  • Barn under 6 månader som enbart äter flytande föda i form av amning eller ersättning har vattenlöslig avföring som kan spolas ned i handfatat.

  • Upp till dess att barnen är 6 månader är avföringen vattenlöslig och kan spolas ner i handfatet. Därefter vänder du ner det i toaletten och kan skölja av rester innan blöjan kastas i tvätten.

  • Sköljmedel försämrar uppsugningsförmågan eftersom det lägger sig som en hinna utanpå tyget.

  •  Insidan kan bli missfärgad. Det betyder dock inte att blöjan är smutsig . Besväras du av detta är det bästa sättet att hänga upp dem på tork i direkt solsken då detta bleker solen bort missfärgningarna naturligt. Saknas solsken kan du förbehandla dem med galltvål eller citrontvål innan tvätt. 

  • Om blöjorna börjar lukta illa kan du blanda en eller två teskedar 24% ättika i sköljmedelsfacket vid tvätt. Skulle detta inte hjälpa så lägg blöjorna i blöt i en hink med kallt vatten med ättika över natten, tvättas därefter i maskinen. Ättikan luktar inget efter tvätt, men kan påverka resår och PU-material om det inte sköljs ur tillräckligt! Finns även bra information kring hur du djuprengör tygblöjor på Blöjupprorets hemsida som även tar upp annat som kan vara bra att veta www.blojupproret.se

    Testa gärna att kombinera tygblöjor med EC (eliminerings-kommunikation). Det innebär att svara på bebisens signaler och rutiner, och då erbjuda till exempel en potta. Detta är ett bra teknik att tillämpa samtidigt du använder tygblöjor då du kan förkorta blöjperioden avsevärt. Du kan läsa mer om detta på www.blöjfribebis.se som är en bra hjälp på vägen!

bottom of page