top of page
PXL_20230620_113654821.PORTRAIT.jpg

Om Tygblöjor

Att använda Poops! tygblöjor är enkelt! Vårt mål är att det ska vara lika smidigt att använda som engångsalternativ. Därför ser vi över hela användningsprocessen och utvecklar produkter som ska passa olika situationer och livsstilar.

Här följer några tips till dig som vill prova tygblöjor:

  • Testa en enkel modell och se hur det fungerar. Enklaste modellen är Pocket, där du stoppar ett inlägg i en ficka på blöjan.

  • Prova några olika modeller och material. Tygblöjor finns i naturmaterial och syntetiska material. Olika barn och föräldrar föredrar olika. Du kan läsa mer om detta hos Blöjupproret.

  • Du kan även hyra tygblöjor från blöjupproret för att prova olika varianter.

Hur många tygblöjor behöver jag?

Det beror lite på vilken modell du väljer. ​Den modell som är enklast att använda, dvs Pocket eller All-in One (AIO) kräver att hela blöjan tvättas vid varje byte. Därför behövs cirka 20-24 blöjor. Väljer du istället att använda skalblöja med lösa inlägg, så räcker det med 5-6 skal och cirka 20-25 inlägg. Det beror på att skalet inte behöver tvättas vid varje byte, utan endast inlägget. Ofta föredrar förskolan en enklare modell, så det kan vara bra att ta med i beräkningen, om du avser att använda tygblöja även där. 

Om olika modeller:

  • En pocketblöja (Pocket Slim) har en ficka där inlägget stoppas i. Fickan håller inlägget väl på plats och är lika smidig som en engångsblöja att ta på bebisen. Dessa blöjor är One Size (OS) och har knappar mitt på blöjan som kan knäppas ihop för att få storlek S och M. Fickan består ofta av ett material som för bort fukten och känns torrt mot huden. Det yttre höljet är ett vattenbeständigt skal som andas, ofta i PUL polyester.

  • En skalblöja (Cover Slim) är ett vattenbeständigt skal i vilket ett löst inlägg placeras. Det finns ofta flärpar fram och bak, som hjälper till att hålla inlägget på plats, och ibland även knappar för att fästa det. Skalet kan användas flera gånger om det inte blivit smutsigt eller luktar. 

  • Ullskal fungerar likt skalblöjan. Ull är dock ett naturmaterial, och kurad ull har en form av självrengörande funktion. Ullskal tvättas därför enbart när de blivit smutsiga. Där emellan kan de luftas hängande. Läs mer om hur du kurar ull.

Vad är kostnaden?

Genom att använda tygblöjor och andra flergångsprodukter sparar du inte bara ditt klimatavtryck och avfall, utan också på den egna ekonomin. Engångsblöjor kostar ca 10 000-20 000 kronor per barn, medan en heltidsuppsättning av tygblöjor kostar cirka 5-10 000 kronor. Ett enkelt räkneexempel finns nedan. 

Ett blöjbarn behöver ungefär 6 blöjor om dagen. Det blir ca 6500 blöjor över en blöjperiod på 3 år  Den som tvättar var 3e dag och använder pocket-varianten av tygblöjor behöver cirka 20-24 blöjor för heltidsanvändning (one size följer barnet mellan ca 4-16 kg). Vi räknar med att en tvätt kostar cirka 3 kr. 

Kostnad engångsblöjor: ca 16 400 kr

Kostnad 24 flergångsblöjor, inkl. tvätt: ca 6400 kr

Testa gärna att kombinera tygblöjor med EC (eliminerings- kommunikation). Det innebär att svara på bebisens signaler och rutiner och då erbjuda till exempel en potta. Detta är ett bra teknik att tillämpa samtidigt du använder tygblöjor då du kan förkorta blöjperioden avsevärt. 

bottom of page